De Vuurmeesters historiek

De Vuurmeesters ontstonden in Gent in de lente van 2008, met een groep van 11 vrienden die tijd teveel hadden en graag met vuur speelden.
De eerste twee publieke optredens, in 2008 en 2009, waren puur sfeerschepping met vuurkunstwerken. Het was pas naar aanloop van de derde publieke voorstelling, de Gevleugelde Stad in Ieper, dat het eerste concept "Het Vuurdorp" vorm zou krijgen.
De groep ging voor het eerst zelf op scène, als acteur bij de installaties.
Het tweede concept, "De Vuurparade", werd datzelfde jaar geboren. Deze twee voorstellingen waren een paar jaar lang de ruggengraat van de werking.
Maar het waren ook de jaren van het experiment: coproducties en éénmalige voorstellingen schoten als paddenstoelen uit de grond tijdens de jaren 2010, 2011 en begin 2012: pure vuurspektakels in Antwerpen en Knokke, een opera op de Brugse Reien, de eerste Knikkerbaanshow, een ontvangstcomité, de eerste cocktailbars, lichttechnieken bij het vertelfestival Ola Palabra en vuurtechnieken op de filmsets van The Broken Circle Breakdown en Violet.
Het is pas sinds 2012 dat de groep begon met nieuwe vaste concepten uit te denken en te bouwen: De Mad Coaster, (de spectaculaire Knikkerbaanshow), Sol (een vuuropera over het leven van Copernicus), een totaal vernieuwde Sfeerschepping, het Cirqling Times concept (een combinatie van water en vuur),...
Dit was een duidelijke evolutie naar grotere evenementen zoals Flamboyant Knokke-Heist 2013 en het Lichtfront tijdens Gone West 2014.
Voor Lichtfront was er tot twee jaar voorbereidingstijd  nodig. Er gewerkt werd met ongeveer 160 vrijwilligers.
Sinds 2008 is de groep zich stilaan beginnen ontwikkelen tot één van de grote vuurcollectieven van Europa.
Ondanks de jaren van magie en beweging is de essentie van de vuurmeesters hetzelfde gebleven: zowel op scène, in de werkplaats als achter de computer, brandt dezelfde passie en leeft de kunst.
Elke Vuurmeester draagt bij tot de veelzijdigheid van de groep, zonder te vergeten waar we vandaan komen, maar met een duidelijke visie voor de toekomst van magie, kwaliteit en veiligheid.

De Vuurmeesters vzw
De Vuurmeesters
Varingsstraat 76
9090 Melle, België
Tel: (+32) 0486/898 277
Onze privacyvoorwaarden